Kenniscentrum Kind en Scheiding, de spin in het web in scheidingsland.

301 keer bekeken 0 reacties

Het Kenniscentrum Kind en Scheiding bestaat dit jaar op de Dag van het gezin (15 mei) 6 jaar. In dit artikel vertelt het Kenniscentrum over hun werkzaamheden.

Het Kenniscentrum Kind en Scheiding heeft in 2017 op 15 mei (Dag van het gezin) haar deuren geopend met de volgende gedachte: ‘Dat mensen gaan scheiden kan en hoef je ook niet te voorkomen. Wat wel van belang is, is dat ouders goed geïnformeerd worden om een complexe scheiding te voorkomen.’ Een kind kan immers best goed omgaan met een scheiding van de ouders, maar loopt schade op als er voortdurend strijd en ruzie is. Onze overtuiging is: kinderen van gescheiden ouders moeten gewoon kind kunnen zijn en zo min mogelijk last ervaren van de scheiding van hun ouders.

We beperken de negatieve gevolgen van een scheiding voor een kind en het gezin door zo vroeg mogelijk betrokken te worden. We informeren, adviseren, ondersteunen, trainen, begeleiden en verwijzen op een laagdrempelige en niet-veroordelende manier. We zijn er voor scheidende of gescheiden ouders, hun kinderen, professionals en het netwerk om hen heen.

Dit doen wij onder andere door:

  • Een informatieve en overzichtelijke website voor ouders, kinderen, het sociaal netwerk en professionals.
  • Kennis te hebben van een uitgebreide sociale kaart op het gebied van scheiden, van juridisch tot sociaal-emotioneel, van preventief tot geïndiceerd, waardoor er op maat kan worden verwezen.
  • De bureaudienst op werkdagen die de hele dag beschikbaar is via mail, telefoon en app voor ouders, kinderen, het sociaal netwerk en professionals.
  • Dagelijkse gratis spreekuren in de regio waar er zowel op sociaal emotioneel als juridisch gebied advies wordt gegeven aan kinderen, ouders, het sociaal netwerk en professionals.
  • Preventief gratis aanbod voor kinderen en  ouders.
  • Deskundigheidsbevordering voor professionals, kosteloos voor professionals in Haaglanden en veelal SKJ geaccrediteerd.

Twee voorbeelden van vragen die onze medewerkers krijgen tijdens de spreekuren en bureaudienst:

Een ouder: ‘We hebben afgelopen week de knoop doorgehakt, het gaat niet meer, we gaan uit elkaar. Alles lijkt op zijn kop te staan en we moeten veel regelen. Tegelijkertijd, ik durf het bijna niet hard op te zeggen, valt er een last van mij af. Het ging al langere tijd niet lekker en nu de knoop is doorgehakt weet ik ergens waar ik aan toe ben, maar aan de andere kant weet ik niet waar te beginnen. We hebben drie kinderen van 2.5, 6 en 7 jaar. Zij weten het nog niet. Wij willen het zo graag goed doen voor de kinderen, maar we hebben geen idee waar te beginnen. Hoe vertellen we het aan onze kinderen? Zijn er dingen waar we straks als er een omgang komt op moeten letten? Wat moeten we juridisch regelen? Onze huisarts heeft ons naar jullie verwezen hij vertelde dat jullie een spreekuur hebben, klopt dat? Ik kom graag met mijn (nu nog) partner langs voor advies.’

Een grootouder: ‘Ik ben opa en maak mij zorgen. Onze dochter is gescheiden. Zij heeft twee kinderen, onze kleinkinderen. Sinds een korte tijd heeft onze dochter een nieuwe partner en hij heeft gelijk onze kleinkinderen ontmoet. Ik zie dat onze kleinkinderen, vooral de oudste, hier last van heeft. Zij is stiller en trekt zicht terug terwijl ze altijd zo spontaan was. Ik zou dit graag met mijn dochter willen bespreken, maar ik wil haar geluk niet in de weg staan. Hoe kan ik het gesprek aangaan met mijn dochter of hoe kan ik mijn kleindochter ondersteunen?’

Het Kenniscentrum Kind en Scheiding wordt gefinancierd door gemeenten Den Haag, Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Voorschoten, Wassenaar en Westland.

Naast bovenstaande is het Kenniscentrum Kind en Scheiding ook:

  • Het aanmeldpunt voor het Uniform Hulp Aanbod (UHA) van de rechtbank.
  • Trekker van het Leernetwerk Kind en Complexe Ouderrelaties
  • Trekker en uitvoerder van Duurzaam samenwerken na scheiding, een van de pijlers van Een goed begin – Scheiden zonder Schade, waar gescheiden gezinnen door een Gezinsvertegenwoordiger worden begeleid.

Voor meer informatie www.kenniscentrumkindenscheiding.nl of neem contact op met onze medewerker.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen, meld je dan hier aan. Eens in de 6-8 weken ontvang je de nieuwsbrief met ontwikkelingen in je mailbox.

Wij zijn ook actief op LinkedIn, waar je ons kan volgen.

Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden

Afbeeldingen

Waarderen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Contact
nieuws@sbjh.nl

Jeugdhulpregio Haaglanden bestaat uit de volgende gemeenten: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Delft, Wassenaar, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland

Dit platform is een initiatief van het Programmabureau Jeugdhulp Haaglanden en het Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden 

 
Cookie-instellingen